10 Ağustos 2010 Salı

ekşisözlükte gece

70. iç seslerin konuşmayı en sevdiği zaman dilimi (charming)

81. gündüz, kontrol eder, bicimlendirir, benligi kendisinden uzaklastirir, kamunun icinde onu yok eder.. size ait bir sey yoktur o zaman diliminde..

günduz sizin kendinize ait olmasina tahammul edemez aksine gunduz sizi kendisine tabi kilmak ister.

halbuki gece, bu zincirlerden kurtulustur, perdeler kapanir, insanlar evlerine cekilir ve ozgurluklerini kutlarlar.. insanlar kendilerine ait olurlar. sizi rahatsiz edebilecek bir toplum yoktur gece, evinize giren sesler susmustur, kendisinden baska hicbirseyin olmadigi bir evrende insan "kurallar" olmadan yasamaya baslar.. gece kontrol edilemez..

gece, ciplaktir. insani kendisiyle yalniz birakir, gunahlar islenir gece, karanligin -gorunmezligin- perdesi altinda sevisir insanlar, tul perdeler cekildiginde, ayiplanan hersey ortaliga cikar.
gunduz engizisyonun baskisi vardir o yuzden gece calisir galilei, sonatalarini gece yazar beethoven, yazi masasinin basina gece oldugu zaman gecer nietzsche ve gece tul bir perde gibi kucagina alir cocuklarini. tamahkardir, sessizdir dunya gibi cunku bilir: "yeni goruntuler bulanlarin degil, yeni degerler bulanlarin cevresinde doner dunya; sessiz doner."

gece, haksiz yuksek seslerin sustugu ve hakli sessizlerin konustugu zamandir.
gece, kontrole verilen aradir... (aethewulf)

95. yalnızlığın gövde gösterisi. (slide)

103. günün en güzel zamanı. her yer aydınlık olmasa da olması gereken yerler aydınlıktır
sadece… (ill balanced)

247. hayatımın tamamı.
oysa yarısı olması gerekirdi.
(tcyx)

408. gece uyuyamadığında gecedir… *bknz. cioran (hayal bilgisi)

*gece'n aydınlık olsun blogcuk... (:

2 yorum: